23.07.00 -  Dagbladet Arbejderen

 

Okinawa: Én politimand per demonstrant

Clinton aflyser møde med Okinawas befolkning

Mens USA's præsident holdt tale ved mindesmærket for de 234.000 mennesker som blev slået ihjel på Okinawa under Anden Verdenskrig, holdt store politistyrker demonstranter på afstand.

Hele 22.000 politifolk er blevet fløjet til øen i forbindelse med værtskabet for de store industrilandes G8-topmøde.

Selvom USA's 36 baser og 47.000 soldater i Japan ikke er et punkt på mødets dagsorden, så benytter lokalbefolkningen Clintons besøg til at demonstrere deres vrede over amerikanernes tilstedeværelse.

- Som lærere har vi lovet aldrig mere at sende vores studerende i krig igen, sagde Isao Kaneshiro, der er formand for lærernes fagforening til Channel News.

- Jeg ønsker at præsident Clinton forstår, at vi ikke ønsker hans tropper her.

Kaneshiro var én af 25.000 mennesker, som torsdag dannede en 17 kilometer lang protest-ring omkring USA's Kadena-luftbase på Okinawa.

De store protester har tilsyneladende fået Clinton til at miste lysten til at gå i dialog med befolkningen.

Det var oprindelig en del af hans program, at deltage i et debatmøde med lokalbefolkningen. Dette møde er blevet slettet fra programmet.

Den amerikanske præsident sagde ved ankomsten, at han havde anstrengt sig for at forstå befolkningens bekymringer over USA's militære tilstedeværelse.

Han lovede at USA vil begrænse "sine fodaftryk på øen".

Om det betyder at tropper vil blive trukket tilbage og baser lukket eller om det blot henviser til forsøgene på at begrænse soldaternes kriminalitet fremgår ikke.

De seneste par uger er to amerikanske soldater blevet arresteret. Den ene for voldtægt og den anden for at have påkørt en person og flygtet fra stedet.

/se

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]