19.07.00 -  Dagbladet Arbejderen

 

Okinawa protesterer mod USA's militær

Japan er vært for G8-topmødet - fredsbevægelsen aktionerer

Befolkningen på den store japanske ø Okinawa demonstrerer i disse dage mod USA militære tilstedeværelse på øen.

Okinawa er i centrum fordi stormagterne mødes til G8-topmøde her om to dage.

Ud over befolkningens generelle modstand mod at området er USA's største militære baseområde i Asien, så næres den folkelige modstand af de amerikanske marinesoldaters opførsel.

Deres kriminelle handlinger belaster det civile liv på øen.

I alt er der 26.000 amerikanske soldater og blot inden for den seneste uge er en 19 årig soldat blevet arresteret efter at han voldtog en 14 årig japansk pige i hendes hjem.

En anden soldat påkørte en japaner og flygtede derfra i sin bil.

I et forsøg på at begrænse modsætningerne mellem de amerikanske soldater og lokalbefolkningen har det USA's militære ledelse på øen udstedt et forbud mod alkohol og indført udgangsforbud for soldaterne om natten.

Amerikanerne bekymrer sig for stemningen på øen nu, hvor præsident Clinton ankommer for at deltage i G8-topmødet, der starter på fredag.

Fredsbevægelsen i Japan benytter lejligheden til at demonstrere modstanden mod USA's baser i landet.

For nogle dage siden demonstrere 7000 mennesker i byen Ginowan og fredsbevægelsen har forberedt en stor demonstration på Okinawa i morgen.

Planen er at omringe den amerikanske Kadena luftbase.

Det folkelige pres er stort, og det lokale parlament i hovedstaden Naha på Okinawa har vedtaget en protest mod "den hyppige kriminalitet, som begås af amerikanske soldater og som alvorligt forstyrrer og chokerer befolkningen".

Fredsbevægelsen i Japan fastslår i en udtalelse til G8-topmødet, at på baggrund af den nylige reduktion af spændingen på den koreanske halvø, så er der ikke længere behov for den amerikanske marines og det amerikanske luftvåbens tilstedeværelse på Okinawa.

Fredsbevægelsen samler underskrifter på en international appel med krav om tilbagetrækning af de amerikanske tropper fra Okinawa.

/se

UNDERSKRIV APPEL: Luk USA's baser på Okinawa

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]