06.07.00 -  Dagbladet Arbejderen

 

FN-kritik af albaneres fremfærd i Kosova

Væbnede albaneres overfald har kostet 500 menneskeliv

FN's særlige udsending i Kosova, Dennis McNamara retter en skarp kritik af den albanske milits, UCK's fortsatte etniske udrensning af serbere i Kosova.

Igennem det sidste år har han været med til at koordinere katastrofehjælpen til de mange albanere, der blev fordrevet fra Kosova, efterhånden som de vendtehjem til provinsen.

Men den ene humanitære katastrofe afløste den anden. Da NATO's soldater rykkedeind, begyndte den systematiske udrensning, blot med modsat fortegn. 

I løbet af det sidste år, har væbnede albaneres overfald på andre etniskegrupper kostet omkring 500 mennesker livet, siger McNamara til New York Times.

Ifølge opgørelser fra FN's menneskerettighedsorganisation, UNHCR har albanerne nu fordrevet 200.000 serbere og sigøjnere fra Kosova siden NATO stoppede bombardementerne mod Jugoslavien. Det er sket for øjnene af NATO's soldater ogstort set uden, at de vestlige medier har omtalt det. 

I ikke et eneste tilfælde er albanere blevet stillet for en domstol og straffet for hverken etnisk udrensning, vold eller mord. Ifølge McNamara var der ingen der interesserede sig for hvad der foregik og ingen der forsøgte at forhindre katastrofen. Der var en underforstået accept fra alle, siger FN's udsending tilavisen. Han siger direkte, at Vesten er i gang med at tabe freden i provinsen.

Også den danske regering har været bemærkelsesværdigt tavse om sagen, der harudviklet sig til en gigantisk humanitær katastrofe.

Den danske regering brugte spørgsmålet om serbisk udrensning af albanerne, sombegrundelse for at sende danske soldater i krig.

Nu arbejder regeringen for, at NATO's hovedkvarter i Danmark skal overtage ledelsen af NATO's 50.000 soldater i Kosova, den såkaldte KFOR-styrke, fra den 24. april næste år. I givet fald vil det formodentlig ske i et samarbejde med NATO's norske hovedkvarter.

Beslutningen om ledelsen af KFOR-styrken bliver truffet af NATO til august ellerseptember.

/

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]