24.06.00 -  Dagbladet Arbejderen

 

Ingen garanti mod EU-atomvåben

Den danske regering godkender EU-militær uden at sikre sig at EU ikke vil bruge atomvåben

Når EU-hæren står klar i 2003, kan den være bevæbnet med atomvåben.

Både Frankrig og Storbritannien besidder nemlig atomvåben. Og sammen med Tyskland leverer de kernetropperne til den kommende EU-hær på mellem 50.000 og 60.000 mand.

På EU-topmødet i begyndelsen af ugen fremlagde det portugisiske formandskab en rapport om den kommende EU-hær. Her står der imidlertid ikke et ord omatomvåben.

Der er altså ingen garantier for at EU-hæren ikke kan være bevæbnet medatomvåben, eller benytte denne type våben. 

Alligevel har både Statsminister Poul Nyrup Rasmussen og udenrigsminister Niels Helveg Petersen godkendt rapporten. Også selv om Danmark både har en erklæret politik imod brugen at atomvåben og er undtaget EU's militære samarbejde.

Sagen har fået Enhedslistens folketingsmedlem Keld Albrechtsen til at stille tre spørgsmål til Niels Helveg Petersen:

* "Vil de styrker, som af Frankrig og Storbritannien vil blive stillet til rådighed for EU's kommende militære samarbejde, kunne medbringe atomvåben i situationer hvor de står under EU-ledelse, og hvor de opererer udenfor Unionens geografiske område?"

* "I hvilket omfang vil EU sikre sig at britiske og franske atomvåben ikke vil blive anvendt som svar på et angreb på en styrke under EU's ledelse?"

* "Vil EU i forbindelse med oprettelsen af en udrykningsstyrke vedtage sin egen atomstrategi, eller vil EU overlade dette spørgsmål til Frankrig og Englands afgørelse i de konkrete situationer?"

Keld Albrechtsen frygter at Storbritannien og Frankrig vil undlade at oplyse omderes tropper medbringer atomvåben, når EU-hæren går i aktion.

De to lande vil sandsynligvis heller ikke oplyse hvilke betingelser der skalvære opfyldt for at tage disse våben i anvendelse.

Det er også et åbent spørgsmål om de to landes atomvåben reelt vil blive stillet under EU's militære kommando.

Enhedslisten kræver at EU på forhånd gør det klart om EU-militæret forbeholdersig muligheden af at svare igen med atomvåben, hvis EU-styrker bliver angrebet.

Både USA, Rusland og NATO forbeholder sig retten til at besvare et angreb med atomvåben.

/mj

 

 

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]