21.06.00 -  Dagbladet Arbejderen

 

Hollands premierminister i retten

Tre hollandske ministre skal i retten for krigsforbrydelser mod Jugoslavien

For godt halvanden uge siden begyndte en opsigtsvækkende retssag i Holland.

En hollandsk domstol har stik imod NATO, USA og FN's Krigsforbryderdomstol i Haag rejst tiltalte mod tre hollandske ministre for krigsforbrydelser under NATO's krig mod Jugoslavien sidste år.

Hollands premierminister Wim Kok, udenrigsminister van Artsen og forsvarsminister de Grave står alle tiltalt i sagen.

Sagen blev allerede for et år siden rejst af 29 jugoslaviske statsborgere som en hastesag.

Det afviste domstolen, men besluttede samtidig at gennemføre sagen. Fredag den 9. juni blev retssagen indledt ved Palais van Justitie i Amsterdam.

Det skriver den svenske ugeavis Proletären.

Det er første gang, at ansvarlige politikere i et NATO-land stilles for retten. NATO har ellers tidligere hævdet, at det ville være utænkeligt, at NATO bliver stillet for retten.

Wim Kok afviser anklagerne, fordi han ikke var blevet informeret af NATO før bombninger gik i gang. Kok henviser til et interview i det hollandske dagbladDe Volksrant fra 5. juni 1999.

Her siger Wim Kok, at han to gange fik løfte fra NATO's hovedkvarter og NATO's tidligere generalsekretær Javier Solana om, at de ikke ville indlede krigen før Wim Kok var informeret.

NATO og Solana brød imidlertid løfterne. I stedet blev kun udenrigsminister vanArtsen informeret. 

Selv hvis dette holder stik er det en tynd forklaring Wim Kok disker op med. Som regeringsleder har han naturligvis været informeret af sinudenrigsminister om, at krigen blev indledt.

Ifølge De Volksrant har Wim Kok flere gange skrevet protestbreve til NATO og Solana. Hvorvidt NATO eller Solana har svaret på Koks breve står endnu hen i de uvisse.

I dag er Javier Solana sikkerheds- og udenrigsminister i EU. Taler den hollandske premierminister sandt om de brudte løfter, rejser der sigalvorlig tvivl om demokratiet i NATO og alliancens troværdighed.

Anklagerne om de brudte løfte kaster også et tvivlsomt skær over EU ogSolana.

Er Solana igen parat til at tilsidesætte løfter til et medlemslands regeringsleder. Eller vil løftebruddet kun gælde, når det drejer sig om løfter til små lande.

mj

 

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]