20.06.00 -  Dagbladet Arbejderen

 

Sydkoreas befolkning kræver USA ud

I Sydkorea demonstrerer tusinder mod USA's militær

Med slagord som "Ødelæg basen" trængte omkring 500 demonstranter i lørdags ind på det amerikanske militærs øvelsesområde Koon-Ni syd for hovedstaden Seoul i Sydkorea.

Det var anden gang på bare to uger, at utilfredse beboere fra området protesterede mod at de har været fordrevet fra området i 50 år.

Sammen med fagforeningsmedlemmer og studerende protesterer de mod at livsvilkårene bliver ødelagt fordi de daglige skyde- og bombeøvelser medfører en utålelig larm og nok så meget fordi miljøet ødelægges.

Her som andre steder i verden øver det amerikanske militær sig i brugen af ammunition med forringet uran. Det betyder, at miljøet forurenes med radioaktive partikler.

Men protesterne retter sig også mod USA's militære tilstedeværelse i Sydkorea.

Op til topmødet mellem lederne fra Syd- og Nordkorea blev der gennemført demonstrationer ved øvelsesområdet med krav om lukning og tilbagetrækning af de amerikanske tropper.

Nordkorea har hele hele tiden fastholdt, at tilstedeværelsen af amerikansk militær i Sydkorea er den alvorligste forhindring for forsoning og genforening.

Det bekræfter den vedvarende kamp i Sydkorea for at få de 37.000 amerikanske soldater ud og de ti amerikanske baser lukket.

Under lørdagens protester ved øvelsesområdet rev demonstranterne dele af hegnet omkring området ned. Inde på området blev de mødt af en særlig politistyrke på 1000 mand. Mange demonstranter kom alvorligt til skade under sammenstødet.

De lokale beboere kræver at få de 5000 hektar land tilbage, som nu bruges til militærøvelser.

De fortæller at mindst ni mennesker er blevet dræbt som følge af øvelses-aktiviteterne. Blandt andet fire børn er døde, fordi de legede med ueksploderede bomber.

Lidt væk fra øvelsesområdet lavede politiet i lørdags en vejspærring og forhindrede at yderligere cirka 3000 demonstranter kom frem til området.

Demonstranterne krævede USA ud af Sydkorea: "Yankee go home", blev der råbt, oplyser det alternative nyhedsbureau Kominform og på nogle bannere stod der: "Vi behøver ikke amerikanske tropper her".

se

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]