13.06.00 -  Dagbladet Arbejderen

 

EU opruster udenom NATO 

Tyskland og Frakrig sætter den militære dagsorden før EU's udenrigsministre mødes i dag

Tyskland og Frankrig forbereder at gøre EU uafhængig af USA's militær.

Fredag holdt Tyskland og Frankrig topmøde i Mainz blot få dage før EU'sudenrigs og krigsministre mødes i dag i Burxelles.

Udenom EU's øvrige krigs- og udenrigsministre vedtog de to lande her at etablere et fælles militært overvågningssystem.

Samtidig meddelte den tyske kansler Gerhard Schršder, at de to lande vil købe det enorme militære transportfly Airbus A400M.

Det gigantiske fly kan transportere artilleri, pansrede køretøjer 5000 kilometer væk og vil sikre at EU kan udsende tropper og materiel langt uden for EU's grænser.

Frankrig vil bestille 75 af disse giganter til levering i 2008, mens Tyskland vil nøjes med at bestille 50  til levering samme år.

De to lande lover, at de øvrige EU-lande vil få tilbudt, som det hedder, at bære de økonomiske omkostninger med at udvikle projektet. Et fly af denne typer koster ifølge dagbladet BT den nette sum af godt 75 milliarder kroner.

Om det vil ske i dag, når udenrigs- og krigsministrene mødes er uvist.

Beslutningerne i Mainz ligger direkte i forlængelse af EU's planer om at blive en militær-økonomisk supermagt.

Foreløbig er der tilsyneladende enighed mellem EU og NATO om den militære opbygning. Sådan som tingene foreløbigt er skruet sammen vil USA imidlertid få stor indflydelse, hvis EU skal låne NATO's materiel.

Det er det især Frankrig, der hidtil har stået på at EU bør kunne handlemilitært udenom USA.

Det kan kun ske, hvis EU råder over tilstrækkelig militær kapacitet til at handle på egen hånd, uden at skulle bede USA om at måtte låne militært udstyr.

Den fransk-tyske beslutning er en direkte konsekvens af NATO's og Vestunionen WEU's fælles militærøvelse i februar måned.

CMX/Crisex 2000 var en skrivebordsøvelse, Hvor WEU ville slå et lokalt oprør ned på en ikke-eksisterende ø udfor Afrikas kyst.

Øvelsen gik ud på prøve forskellige beslutningsgange mellem WEU og NATO i de situationer, hvor EU vil gå i aktion udenom NATO med NATO's materiel eller generaler.

Danske offricerer deltog i øvelsen, selv om Danmark er undtaget det militæresamarbejde.

mj       

 

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]