13¨.06.00 -  Dagbladet Arbejderen

 

Våbenstilstanden der forhindrede 3. Verdenskrig

af Li Jinhui

Våbenstilstanden i Korea fra juli 1953 forhindrede sandsynligvis, at der brød en tredje verdenskrig ud.

Det mener journalisten Israel Epstein, som kom til Korea to uger før våbenhvilen blev underskrevet.

Israel Epstein

Israel Epstein blev født i 1915 i Polen og voksede op i Tianjin i Kina. Hanhar været reporter for United Press og New York Times.

Mens han levede i Hong Kong arbejdede han for Hong Kong Daily Press og South China Morning Post. Senere i New York var han redaktør for Allied Labor News. Han vendte tilbage til Kina i 1951 og hjalp med at starte det blad, som i dag hedder China Today.

Da han ankom blev han chokeret over USA's terrorbomninger af det nordlige Korea. De overgik bombningerne af både London og Warszawa under Anden Verdenskrig.

Israel Epstein er en mand med en stærk vilje.

Måske er skyldes det, at han startede som reporter som 25-årig og som krigskorrespondent da han var 22.

Jeg blev forbavset over den klarhed, hvormed denne 85-årige mand talte:

- Jeg havde set bombningerne af Kina under krigen mod den japanske besættelse. Jeg havde set bombningerne af London og jeg havde set udbombningen af Polens hovedstad Warszawa. Men intet af dét, havde forberedt mig på bombningerne af Korea, fortalte han mig, idet han mindedes fortiden.

Selv i dag kunne jeg se, at han stadig er chokeret over ødelæggelserne af Den demokratiske folkerepublik Korea:

- Over Pyongyang alene kastede de 420.000 bomber. Mange byer blev fuldstændig jævnet med jorden.

Epstein ankom til Korea i juli 1953, bare to uger før våbenstilstanden og han rejste igen en uge efter. I Panmunjom dækkede han underskrivelsen. (af våbenstilstands-aftalen, red.).

Han skrev om den befrielse det var, da begge sider trak sig tilbage fra den 38. breddegrad.

Da Epstein ankom til Korea var der endnu kraftige bombninger, fortalte han.

Han mener at Sydkorea og USA var ansvarlige for krigens udbrud. Dog forberedte begge sider sig på den.

På den tid forsøgte USA at blande sig overalt.

Koreakrigen var den første storkrig, som USA satte i værk efter afslutningen af Anden Verdenskrig.

- Hvis USA ikke havde støttet Sydkoreas krigsplaner, kunne krigen have været undgået, siger Epstein.

Koreakrigen var en brutal krig, fastslår Epstein:

- USA havde en avanceret hær, men Nordkorea og Kina havde bedre soldater. De amerikanske soldater havde ikke et klart billede af, hvad de kæmpede for. De var langt væk hjemmefra, og de fik bare at vide af deres regering, at de skulle "stoppe kommunismen".

- Se bare afstanden mellem USA og Korea - og USA og Taiwan, så vil du forstå, hvem der truede hvem på nært hold. Men koreanerne og kineserne kæmpede for deres fædreland.

Senere i en af sine artikler skrev Epstein at krigens hårde prøvelser, som "ikke lod nogen by stående og ikke noget menneske urørt, støbte en ny type mennesker i Korea - det skabte mænd og kvinder, som ikke så sig tilbage, og som senere mødte udfordringen med at genopbygge med samme stærke vilje, som de havde vist under den væbnede kamp".

Da våbenstilstanden endelig blev underskrevet den 27. juli 1953  var Epstein lige så glad som nordkoreanerne og de kinesiske frivillige.

Han skrev om den glæde han oplevede i byen Kaesong:

"30.000 ud af en befolkning på 50.000 deltog i en kulørt parade og fest. Lyse flag, plakater og bannere samt mænd og kvinder i festtøj glemte i glædesrusen de bombede bygninger, som omgav dem.

Stoltheden i deres ansigter var tydelig, da de lyttede til den radio-transmitterede tale af Kim Il Sung og en tale af en lokal leder.

Den stålsatte oprigtighed der var i de hilsener, som forsamlingen sendte til Kim Il Sung og Mao Ze Tung.

Flagene fra Nordkorea, Kina og Sovjetunionen, portrætterne af deres ledere, som de bar, bragte vidnesbyrd om deres egen sejr og om styrken og solidariteten fra den del af verden, der ville fred og demokrati.

Dette gav en oplevelse af styrke, af mod og sejrssikkerhed blandt alle de mennesker, som kæmpede for frihed og uafhængighed".

Krigens resultat viste, at overlegne våben alene ikke kan vinde krige.

- Det er sandsynligt, at våbenhvilen forhindrede at en 3. Verdenskrig brød ud, for situationen var meget farlig på det tidspunkt, siger Epstein.

- Der var borgerkrige mange steder. USA havde atombomben og havde allerede taget kontrollen med Taiwan. Hvis USA havde vundet Koreakrigen, så ville næste slagmark have været Kina.

USA fejrede ikke våbenstilstanden, som de amerikanske generaler selv betegnede som den første våbenhvile i historien, som de havde undertegnet uden sejr.

Imidlertid blev våbenstilstanden mødt med glæde langs "De Forenede Nationers" (se note) front. Det viste, at almindelige amerikanske soldater og soldater fra andre lande værdsætter freden lige så meget som andre folk.

Derfor, fastslår Epstein, vil det være godt, hvis de to parter på den koreanske halvø når til enighed på deres topmøde her i juni.

Men det er svært at forudsige, om det sker:

- Jeg tror ikke et topmøde kan løse alle problemerne, men det kan blive et godt skridt fremad, slutter han.

Interviewet har været bragt i Beijing Review, juni 2000.

Note: Forfatteren har sat De Forenede Nationer i citationstegn fordi det officielt var FN-styrker der kæmpede mod Nordkorea. Reelt var det USA, men FN havde formelt besluttet at sende tropper til Sydkorea og der v‡r tropper fra andre lande. Danmark deltog blandt andet med hospitalsskibet Jutlandia.

 

  Fredelig genforening

Vigtige datoer for Korea

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]