10.06.00 -  Dagbladet Arbejderen

 

Folkedomstol mod USA

På et-årsdagen for NATO's besættelse af Kosova sætter fredsbevægelsen USA på anklagebænken

I dag er det et år siden NATO besatte Kosova under FN-flag.

På denne dag sætter den amerikanske fredsbevægelse NATO og i særdeleshed USA på anklagebænken for krigsforbrydelser under krigen mod Jugoslavien.

Det sker i New York, hvor tidligere justitsminister Ramsey Clark vil rejse 19 anklager mod USA og NATO's ledere på dette internationale krigsforbryder-tribunal.

Det gælder krigsforbrydelser, forbrydelser mod freden og forbrydelser mod menneskeheden. Ramsey Clark vil føre en stribe internationale eksperter som vidner.

Clark anklager, ligesom Amnesty Internationals nye rapport, NATO for at have bombet civile mål.

- Det niende anklagepunkt går på bombninger af områder, der er uundværlige for den jugoslaviske befolknings overlevelse, sige Sara Flounders fra International Action Center, som arrangerer tribunalet.

Hun nævner en stribe systematiske ødelæggelser af civile mål i Jugoslavien, som NATO bevidst har udvalgt i strid med internationale regler.

Det gælder eksempelvis el- og vandforsyningen, skoler, hospitaler, medicin- og fødevarefabrikker.

Det er ifølge Genevekonventionen forbudt. Alligevel har FN's Krigsforbryderdomstol for blot en uge siden fuldstændig frikendt NATO.

Tribunalet i New York følger efter en stribe tilsvarende tribunaler mod USA's og NATO's krigsforbrydelser i Jugoslavien, som er blevet holdt verden over.

Det seneste blev holdt i Berlin for blot to uger siden.

Delegationer fra 15 lande verden over vil deltage på mødet i dag.

mj

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]