06.06.00 -  Dagbladet Arbejderen

 

FN frikender NATO

NATO begik ingen krigsforbrydelser i Jugoslavien sidste år

NATO har fået en blankocheck til at gå i krig udenom FN.

Det var nemlig ingen krigsforbrydelse, da NATO gik i krig mod Jugoslavien udenom FN.

Det var heller ikke en krigsforbrydelse, da NATO benyttede atomare bomber i Kosova eller angreb en flygtningekonvoj.

FN's Krigsforbryderdomstol i Haag har frikendt NATO for alle anklager om krigsforbrydelser under krigen mod Jugoslavien sidste år.

Både Jugoslavien og en kommission fra det russiske parlament har indklaget NATO for domstolen i Haag. Sammen med anklagerne havde advokaterne leveret en stribe dokumenter, der beviste anklagerne.

Men anklageren ved FN's Krigsforbryderdomstol, advokaten Carla del Ponte mener ikke der er belæg for anklagerne. Det fortalte hun til FN's Sikkerhedsråd i fredags.

- Selv om NATO gjorde nogle fejltagelser, er jeg tilfreds med at NATO ikke bevidst angreb civile mål eller nogle ulovlige militære mål under NATO-kampagnen, forklarede del Ponte til Sikkerhedsrådet.

Ifølge Carla del Ponte var der altså ikke en gang tale om en krig, men alene om en kampagne, som både NATO og den danske regering ynder at kalde krigen.

Både Jugoslavien og den russiske viceambassadør i Sikkerhedsrådet kalder imidlertid dommen for politisk og anklageren forudindtaget overfor Jugoslavien.

Det afviser Carla del Ponte som nonsens. Imidlertid har krigsforbryderdomstolen ikke offentliggjort nogen dokumenter, der kan underbygge afgørelsen. Detvilførst ske i nær fremtid.

mj 

 

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]