11.05.00 -  Dagbladet Arbejderen

 

USA genoptager militær øvelse

Demonstranter lover ny besættelse af USA-base i Puerto Rico

Blot fire dage efter at op mod 200 demonstranter blev fjernet med magt fra det militære øvelsesområde på øen Vieques falder bomberne igen over området.

Det er dog uarmerede bomber, som de amerikanske krigsfly kaster denne gang.

Øvelserne er sat igang på trods af, at der stadig er fare for, at der opholder sig demonstranter på området.

Så sendt som mandag blev to demonstranter arresteret inde på øvelsesområdet.

Risikoen for at civile bliver udsat for fare under øvelserne bekræftes af de puertoricanske myndigheder. Øgruppens udenrigs-sekretær Angel Morey siger, at øvelserne foregår på et begrænset område for at minimere risikoen.

Fredag i sidste uge greb Puerto Ricos politi ind sammen med det amerikanske forbundspoliti og fjernede de demonstranter, som havde holdt øvelsesområdet besat i over et år.

De protesterede mod, at den puertoricanske ø bliver brugt til øvelser af USA's militær.

Lederen af Puerto Ricos Uafhængighedsparti, Ruben Berios, siger ifølge den britiske tv-station BBC, at man planlægger at trænge ind på øvelsesområdet igen.

Det samme siger en række kirkelige ledere.

Deres plan vanskeliggøres af, at det amerikanske militær har lagt en ring af krigsskibe rund om den lille ø.

Beboerne på Vieques - og i øvrigt i hele Puerto Rico - ønsker at stoppe de militære øvelser, fordi militæret blandt andet øver sig med skarp ammunition og med ammunition med forringet uran (Depleted Uranium/DU).

Det forurener miljøet med radioaktivitet. Det har allerede haft negative følger for befolkningens sundhed, siger demonstranterne.

Ifølge aftaler mellem Puerto Ricos guvernør og USA's præsident Clinton får indbyggerne på Vieques mulighed for at stemme om deres ø fortsat skal være militært øvelsesområde.

Det er planlagt til 2003.

se 

 

protester på www.netactivist.dk

 

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]