01.04.00 -  Dagbladet Arbejderen

 

Flere tropper til Kosova

Lokalvalg skal gennemføres selv om serbiske flygtninge ikke kan stemme

USA besluttede torsdag at sende flere tropper til Kosova og Makedonien.

125 specialtropper sendes til grænsen mellem det sydlige Serbien og den amerikanske zone i Kosova. Med sig får de avanceret udstyr til overvågning af området både dag og nat. Det indbefatter også ubemandede spionfly.

Makedonien skal modtage yderligere 14 tanks og seks artilleri-enheder til de godt 450 amerikanske soldater, som er udstationeret i landet.

Det er angiveligt Kosova-albanske militsers optrapning af deres aktiviteter i det sydlige Serbien, der får USA til at opruste. Men ifølge det amerikanske krigsministerium, Pentagon er det også et klart signal til Jugoslavien.

USA frygter at NATO-soldater skal komme i kamp med de kosova-albanske militser. De har på det seneste optrappet deres operationer ind i Presevo-dalen på den serbiske side af grænsen.

 - Vi er mest bekymrede for om kosova-albanerne overholder deres løfte om at aflevere deres uniformer og afvæbne de styrker, der opererer ind i Serbien ved den amerikanske zone, siger Pentagons talsmand, Ken Bacon.

På den anden side af Atlanten er der tilsyneladende mindre bekymring. FN’s leder af Kosova, Bernard Kouchner siger fra Paris at uanset volden i Kosova vil der blive gennemført lokale valg til efteråret.

Valgene vil også blive gennemført selv om de serbere, der er flygtet siden NATO besatte Kosova, ikke kan stemme.

 - Vi vil gennemføre disse valg selv om serberne ikke kan stemme, sagde Kouchner onsdag fra Paris.

 - Vi forventer, at der vil være spændinger, at der vil være vold og der vil endda forkomme mord, men alle ønsker at disse valg finder sted, fortsatte Kouchner.

mj

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]