23.03.00 -  Dagbladet Arbejderen

 

FN advarer om gift-fare

Et år efter at Kosova-krigen blev indledt: NATO smed ti tons forringet uran

Der blev kastet omkring ti tons forringet uran ned over Kosova under NATO's krig sidste forår.

Det anslår lederen af en særlig FN-mission, der skal undersøge miljøskaderne efter krigen.

Verdenssundhedsorganisationen WHO vil i næste måned fremlægge en undersøgelse om forringet uran.

Undersøgelsen har været på vej i flere år, men er blevet forsinket, fordi sagen er "følsom for organisationens vestlige medlemslande" (citat: The Guardian).

- Der er helt klart fare for forgiftning, sagde Pekka Haavisto til det britiske dagblad The Guardian i går onsdag.

Syv måneder efter at FN-missionen bad om det og fire måneder efter at FN's generalsekretær Kofi Annan personligt gik ind i sagen, fremlagde NATO endelig i februar måned oplysninger om brug af forringet uran (depleted uranium). Men oplysningerne er ubrugelige.

Den klokkeklare konklusion kommer fra flereinternationaleorganisationer:

Fra FN. Fra specialister i den internationale sundhedsorganisation WHO. Fra Det Internationale Atomenergiagentur IAEA. Og fra andre videnskabelige institutioner.

De sagde samstemmende tirsdag, at det er umuligt at undersøge, hvilke helbredsskader det farlige rest-uran har forårsaget, når NATO ikke leverer mere præcise oplysninger.

Gruppen foreslår dog, at hvor der direkte er beviser for forurening, skal der laves afspærringer:

- Folk bør beskyttes. Områderne må klart afmærkes. Hvis små børn løber ind og leger i dem og medtager noget uran-støv eller noget efterladt ammunition, er der klart en risiko for forgiftning, forklarer Pekka Haavisto i The Guardian.

Forringet uran er berygtet, fordi det efterlader alvorlige helbredsskader. Det bruges i visse typer ammunition. Efter Golf-krigen i 1991 har det skabt alvorlige sundhedsskader i den irakiske befolkning.

I Kosova er der benyttet ammunition med forringet uran 20 steder langs grænsen til Albanien og otte steder inde i provinsen. I hvert fald hvis man skal tro et ikke særligt detaljeret kort, som NATO har offentliggjort.

NATO's generalsekretær George Robertson bekræfter, at forringet uran blev benyttet hver gang et amerikansk A10-fly gik til angreb under krigen mod Jugoslavien. Det skete anslået 100 gange.

På den baggrund konkluderer Pekka Haavisto, at der er nedkastet omkring ti tons af det farlige materiale.

Det er både farligt, fordi der er fare for radioaktiv spredning, men også fordi det afgiver farlige kemikalier. Faren opstår, hvis et menneske inhalerer eller sluger partikler af forringet uran.

Ifølge George Robertson er der tale om et "ikke-kritisk biprodukt".

LRM

  Ny bog om Krigen  
Balkan.jpg (3858 bytes)

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]