21.03.00 -  Dagbladet Arbejderen

 

FN’s mission er en total fiasko

Hemmelig rapport anklager kosovakorps for magtmisbrug

NATO får ingen roser med på vejen, når det amerikanske konsulentfirma Stratfor samler op på situationen i Kosova.

Nu melder FN’s udsending for menneskerettigheder i området sig også i koret af kritiske røster.

I går kaldte Jiri Dienstbier NATO og FN’s mission i Kosova for en total fiasko. Hovedproblemet er i følge Dienstbier, at ingen vil tage stilling til om Kosova skal være selvstændig eller være en del af Jugoslavien, som bestemt i Sikkerhedsrådets resolution fra juni sidste år.

Ti måneder efter at NATO besatte Kosova i ly af FN består den etniske vold fortsat. Den kosova-albanske milits UCK består ligeledes og besidder en ikke ubetydelig magt i området. Ifølge Stratfor strømmer der således fortsat våben ind i Kosova til UCK, tilmed våben, der er omfattet af sanktioner.

Ifølge FN’s resolution om Kosova fra juni sidste år skulle UCK være afvæbnet og opløst, men fakta er at UCK har bevaret en stærk magtposition, vurderer Stratfor. Det stiller NATO overfor et afgørende valg. Hvis ikke NATO vil opgive sine erklærede mål i provinsen må militæralliancen gå i kødet på UCK.

Den 21. januar blev UCK formelt opløst og omdannet til Kosovas Beskyttelses Korps (KPC) under ledelse af Agim Ceku. KPC består i dag 5000 personer, hvor nogle har tilladelse til at bære våben. De har fået et personligt bevis på at de har tilladelse til at bære våben. Men ifølge Stratfor bliver disse tilladelser i vidt omfang kopieret og givet videre til tidligere medlemmer af UCK.

Stratfors afsløringer bliver stort set bekræftet af en hemmelig rapport fra FN’s egen hånd, som den britiske avis >I>The Observer er kommet i besiddelse af. Desuden kommer FN-rapporten fra den 29. februar med flere artige afsløringer af UCK’s rolle.

Rapporten anklager netop Agim Ceku for at sprede had og aktivt bidrage til forfølgelse af andre minoriteter.

KPC anklages endvidere for tortur mod civile i hovedkvarteret i byen Pec, samt for mafia-metoder. Eksempelvis kræver KPC penge af forretningsdrivende angiveligt for at beskytte dem. Højtstående personer i korpset skal stå bag en omfattende prostitution i provinsen og ved flere lejligheder er tolke, der arbejder for KFOR, blevet truet.

mj

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]