16.03.00 -  Dagbladet Arbejderen

 

Kosova præget af lovløshed

Amnesty International kræver uvildig undersøgelse af NATO’s fremfærd

NATO og FN bliver skarpt kritiseret for menneskeretsforholdene i det besatte Kosova.

Det er Amnesty International, som netop har udsendt en rapport. Med en række eksempler fastslår organisationen, at NATO og FN ikke lever op til de standarder, som de siger, de forsvarer.

Lørdag blev endnu et menneske dræbt i Kosova.

Det var en lille dreng, der sammen med sine kammerater legede i et område lidt nord for byen Mitrovica.

Børnene fandt en amerikansk mortergranat af typen BLU97. Da de kastede med den, eksploderede den. En blev dræbt og fem blev såret.

Siden juni måned sidste år er 92 mennesker blevet dræbt og 332 er blevet såret af landminer og ueksploderede granater i Kosova.

Indtil nu er kun 0,6 procent af de minerede områder blevet ryddet.

Amnesty International (AI) kræver en uvildig undersøgelse af begivenhedene, da KFOR-styrkerne skød og dræbte Avni Hajredini den 13. februar.

AI kritiserer også franske KFOR-styrkers arrestation og tilbageholdelse af 49 mennesker. De blev i op til fire døgn holdt indespærret i en iskold gymnastiksal.

 - Vi kan se, at der ikke eksisterer nogen som helst rammer inden for hvilke KFOR-styrkerne og UNMIK-personalet kan drages til ansvar, siger Liz Griffin fra AI. Hun har været med til at skrive rapporten.

KFOR er den militære styrke, som under ledelse af NATO er rykket ind og har besat Kosova, efter at krigen stoppede i juni sidste år.

UNMIK er FN’s civile overgangsstyre i området.

Susan Manuel er talsmand for UNMIK og hun erkender, at det er et problem, at der ikke er noget juridisk system.

Amnesty International vurderer, at de to voldelige begivenheder blot er eksempler på en situation, som er helt generel:

 - Vi bekymrer os for, om de voldelige begivenheder, som har fundet sted, skal forstås som et udtryk for en generel mangel på respekt for menneskers rettigheder hos KFOR og UNMIK, der optræder i rollen som lovens håndhævere i Kosovo, siger Liz Griffin.

se

 

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]