03.03.00 -  Dagbladet Arbejderen

 

CNN hyrer amerikanske officerer

Militære specialister i psykologisk krigsførsel i CNN’s tjeneste

Det hollandske dagblad Trouw sår alvorlig tvivl ved den amerikanske tv-station CNN’s påståede uafhængighed. Det gælder også for de journalister, som arbejder for den verdensomspændende tv-station.

Er de regulære journalister eller er de miltæreksperter i psykologisk krigsførsel fra den amerikanske hær.

Ifølge det hollandske dagblad havde CNN ansat en ‘håndfuld’ specialister i psykologisk krigsførsel fra den amerikanske hær under krigen mod Jugoslavien. De kaldes i militært sprogbrug for psyops, der står for psykologiske operationer.

 - Pysops personale, soldater og officerer har arbejdet i CNN’s hovekvarter i Atlanta via vort program Training With Industri, siger major Thomas Colins til dagbladet Trouw. Colins er ansat i den amerikanske hærs informations afdeling.

Ifølge Colins har disse specialister har været ansat i CNN i mindst et par uger med det formål, at lære virksomheden at kende, men der er også andre og mindre noble hensigter med militærets indtrængen i medieverdenen.

Formålet var også, at ‘udvidde deres horisont’, oplyser Colins ifølge Trouw. Men majoren understreger, at specialisterne ikke har arbejdet under hærens kontrol.

Han oplyser desuden, at specialisterne har arbejdet som almindeligt ansatte i CNN. De kan have arbejdet på historier under Kosovo-krigen og de har hjulpet med i produktionen af nyhedshistorier.

CNN hverken afviser eller bekræfter beskyldningerne, der først dukkede op fredag i sidste uge. Den gang meddelte CNN’s egen talskvinde Megan Mahoney:

 - Jeg kan ikke forestille mig, at CNN ville ansætte militære personer. Det ligner ikke noget, som vi ville gøre.

CNN’s militære specialister tilhører den såkaldte Airmobile Fourth Psychological Operations Group, som har hjemme på Fort Bragg i delstaten North Carolina. Enheden omfatter omkring 1200 soldater og officerer, og var aktiv under Golfkrigen, krigen i Bosnien, og altså også under krigen mod Jugoslavien.

Det hollandske dagblad oplyser endvidere, at denne praksis med at ‘udstationere’ specialister i psykologisk krigsførelse på kontrakt i forskellige dele af det civile samfund begyndte for et par år siden. Udstationeringen varer tidsmæssigt fra et par uger og op til et år.

mj

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]