25.02.00 -  Dagbladet Arbejderen

 

Missil-sag op i Folketinget

Nyt amerikansk missil-forsvar involverer Grønland - debat i dag

Hvordan stiller Danmark sig til, at USA er på vej til at opgradere sin radar på Thule-basen i Grønland, så den kan indgå i et et nyt amerikansk missil-forsvarssystem.
Ja, hvordan stiller Danmark sig i det hele taget til, at en NATO-allieret er på vej til at bryde en international nedrustnings-traktat fra 1972.
De spørgsmål vil forhåbentlig blive afklaret, når Folketinget i dag sætter fokus på et nyt missilforsvars-system, som USA er ved at udvikle.

National Missile Defence (NMD) hedder systemet, som har givet kraftige dønninger blandt de europæiske NATO-allierede. De holdes nemlig uden for systemet.
Samtidig bryder NMD med en traktat fra 1972, den såkaldte ABM-traktat om raketnedrustning. Derfor opfatter Rusland NMD som en provokation.

Hidtil har den danske regering ikke villet markere en klar modstand mod det nye missil-system og den koldkrigs-spiral, det genopliver. Udenrigsminister Helveg petersen henviser til, at der er tale om "et nationalt amerikansk missilforsvar".
Men, siger han i et svar i Folketinget, han er da glad for, at USA vil fortælle NATO om det.

I Grønland har NMD vakt stort postyr. Det betyder nemlig, at en radar på den berygtede Thule-base skal opgraderes.
Det grønlandske venstrefløjsparti Inuit Ataqatigiit kræver sagen taget op i Landstinget.
Op til dagens debat har udenrigsminister Niels Helveg-Peteren forsøgt at tage brodden af sagen. Han lovede for nylig, at en folketings-vedtagelse om Thule-radaren fra 1987 stadig står ved magt.
Den indebærer, at Thule-basen "ikke kan anvendes" i forbindelse med atombaserede missil-systemer.

Det er Enhedslisten og SF, der står bag forespørgslen i dag om "det amerikanske NMD-system og om dets mulige konsekvenser for Grønland".

LRM

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]