19.02.00 -  Dagbladet Arbejderen

 

Militærøvelse holdes hemmelighed

Ingen vil oplyse om Danmark stiller styrker til rådighed for Vestunionens øvelse

Det er umuligt at få at vide om Danmark disse timer vælger at stille styrker eller militært materiel til rådighed for Vestunionens militærøvelse CMX/CRISEX 2000.

 - Det vil jeg ikke være glad for at svare på, ja det kan jeg slet ikke svare på, siger NATO’s pressetalsmand Lee Mac Clenny til Dagbladet Arbejderen.

 - Det må du spørge danskerne om. Her i Bruxelles bliver pressen først orienteret om øvelsens forløb i næste uge, fortsætter Clenny.
I Danmark viger orlogskaptajn Niels Ulrik Bagge fra Forsvarskommandoen i Vedbæk også uden om spørgsmålet.

 - Det ved jeg faktisk ikke, siger han og efter en lille tænkepause fortæller han videre, at øvelsen jo bare går ud på at træne belutningsveje. Hvordan løser man forsyningsopgaver? Hvordan sikrer man rent vand til soldaterne og så videre?
Det er første gang NATO og Vestunionen træner de politiske og militære beslutningsstrukturer, som er opbygget siden 1996.

CMX/CRISEX 2000, foregår i de militære hovedkvarterer og i de politiske hovedkvarterer i de 30 lande, som er medlemmer af NATO, Vestunionen eller EU.
I dag beslutter NATO at stille tropper og materiel til rådighed for operationen.

 - Torsdag var der møde i generalstaben i Vestunionen. Man besluttede sig til Option to og har anmodet NATO om at stille materiel og styrker til rådighed. Lørdag kommer der så en positiv tilbagemelding fra NATO.
Sådan beskriver oberstløjtnant Torben Nielsen det hidtidige forløb af den fælles øvelse CMX/CRISEX 2000, som startede den 17. februar og som slutter på onsdag.
Øvelsen er en fiktiv og der er ingen fysiske tropper indblandet.

 - Alle marinefartøjer er fast fortøjet til kajerne, som den danske repræsentant ved NATO’s hovedkvarter i Bruxelles formuleres det over for Dagbladet Arbejderen
Den tænkte militæroperation foregår på den ikke-eksisterende ø Kiloland i Atlanterhavet.
Grundlaget for denne øvelse er følgende:
Der er etniske kampe mellem to grupper på øen Kiloland i Atlanterhavet.

Kilolands
regering har bedt FN om en international styrke. Sikkerhedsrådet har overladt det til Vestunionen at sende en styrke.
Vestunionen kan bruge NATO-materiel til at udføre opgaven.

se.

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]