09.02.00 -  Dagbladet Arbejderen

 

NATO skyld i 500 civiles død

Første uafhængige undersøgelse af Balkan-krig: NATO krænkede international lov

Den vestlige militæralliance NATO bærer det direkte ansvar for, at omkring 500 civile mistede livet under krigen mod Jugoslavien i foråret.

De 500 mistede livet ved 90 forskellige angreb.

Med disse tal anslår den New York-baserede organisation Huam Rights Watch de civile tab under Balkan-krigen til at ligge langt højere end USA og NATO mener og langt lavere end Jugoslavien har anført.

Human Rights Watch, der ikke kan anklages for en generel anti-vestlig holdning, konkluderer direkte, at ‘NATO krænkede international humanitær lov’.

Organisationen opfordrer til, at NATO-landene opretter, hvad den kalder en uafhængig og upartisk kommission, der kan undersøge krænkelserne.

Human Rights Watch stiller ikke spørgsmålstegn ved selve krigen, men organisationens leder Kenneth Roth siger:

 - Da NATO først havde taget beslutningen om at angribe Jugoslavien, burde alliancen have gjort mere for at beskytte civile. Alt for ofte udsatte NATO civilbefolkningen for en uacceptabel høj risiko.

En tredjedel af de episoder, hvor civile mistede livet, fandt sted i selve Kosova.

Human Rights Watch baserer sin undersøgelse på et tre uger langt besøg i Jugoslavien i august måned sidste år. Her besøgte organisationen 91 byer og landsbyer og inspicerede 42 af de steder, hvor der var civile ofre.

LRM

 

   

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]