08.01.00 -  Dagbladet Arbejderen

 

NATO vil ikke beklage video-fusk

Jamie Shea om forfalsket krigs-video: Det hele er én stor computer-fejl

Der er ikke grund til at beklage eller bebrejde nogen, at NATO har fusket med videooptagelser fra krigen mod Jugoslavien. Det hele er én stor beklagelig computer-fejltagelse.

NATO’s efterhånden verdenskendte talsmand Jamie Shea vil helst glemme den pinlige episode, som Dagbladet Arbejderen omtalte i går: At video-optagelser af en konkret bombeaktion blev afspillet i mindst tre gange normal hastighed. Det skete for at underbygge, at bombningen af et tog var sket ved en fejl  - toget kørte hurtigere end beregnet.

Til den tyske avis Frankfurter Rundschau siger Jamie Shea fredag, at han ikke finder anledning til hverken at beklage episoden eller bebrejde nogen for den.

Selv hørte Shea om sagen kort før jul, da tyske journalister henvendte sig om den. Da han forhørte sig hos overkommandoen for USA’s luftvåben i Europa fandt han ud af, at den ‘allerede havde kendt sagen i nogen tid’.

Den 12. april 1999 ramte to NATO-missiler et passsagertog, der var på vej over en bro nær Grdelicka. Mindst 14 mennesker blev dræbt ved missilangrebet, og NATO skyndte sig at erklære, at der var tale om en fejl. Det var i forsøget på at bevise fejlen, at den amerikanske general Wesley Clark lod videooptagelser rulle i tredobbelt hastighed hen over skærmen.

LRM

    

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]