Tekster i Tiden nr. 5 - 1999

Cuba: 40 års kamp for friheden 
den cubanske revolution

 

Cuba kan i år fejre 40-året for sin revolution. På trods af at Cuba er et lille land har det alligevel fået en stor betydning i verden. Det skyldes dets store landvindinger for at sikre befolkningen social og kulturel tryghed og det skyldes Cubas strategiske placering tæt på USA og det latinamerikanske kontinent. Man har altid kunnet være sikker på at finde Cuba på de undertrykte folks side. Gang på gang har Cuba talt deres sag og ydet praktisk solidarisk bistand. Flere af artiklerne i denne pjece viser konkret hvordan.

Cuba er på mange måder bemærkelsesværdigt. Den cubanske revolution har overlevet på trods af nogle ekstremt svære vilkår. Det gælder først og fremmest USAs krigsførelse mod Cuba. Det er sket gennem en vedvarende økonomisk blokade, mediekampagner og politisk manipulation. USA har endog gennemført militære operationer mod Cuba og støttet reaktionære militære enheder der ustandseligt har søgt at destabilisere situationen i Cuba. I oktober kom det frem, at USA havde anbragt atomvåben på sin base på Cuba. Det var midt under den store Cuba-krise mellem USA og Sovjetunionen.

Det andet store problem for Cuba var sammenbruddet i den socialistiske blok, der op fra 50erne til 80erne var vigtige økonomiske partnere. Sammen med indre svagheder i Cuba, et voksende pres fra USA var det anledningen til hidtil usete vanskeligheder på Cuba.

Som det fremgår af nogle af artiklerne i denne pjece ser cubanerne problemerne i øjnene og forsøger at løse dem. Den grundlæggende holdning er, at den cubanske revolution skal føres videre. Når alt kommer til at, står det klart, at nok har Cuba vanskeligheder, men det er lige så klart, at Cuba har mange venner i verden. Den fælles fjende er imperialismen, som Cuba har afsløret og kæmpet imod i 40 år.

Cuba har også mange venner og stor sympati i den danske befolkning, som også ønsker at udvikle sit samfund på grundlag af demokrati og solidaritet. Det er tilfældet på trods af en omfattende kritik og propaganda mod Cuba, som slet ikke tager afsæt i de virkelige forhold. Forlaget Arbejderen ønsker med denne pjece om Cuba at gøre de cubanske synspunkter tilgængelige i Danmark.

Artiklerne er oversat af Ken Bruun mens artiklen „Den cubanske revolution lever og står fast" er skrevet af Ken Bruun.

Forlaget arbejderen.


58 sider - 30 kr. Copyright Forlaget Arbejderen 1999


online.jpg (12319 bytes)

Få løbende tilsendt lister over aktuelle udgivelser via email

 

[DKP/ML Hovedside] * [til Emneoversigt] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]