[DKP/ML Hovedsiden] * [Artikel-oversigt/Krig og fred] * [Søg]

23.11.99 - fra Dagbladet Arbejderen

En logisk konsekvens af statsterror

Dokumentation  

Følgende erklæring er udsendt af Det Russiske Kommunistiske Arbejder Partis centralkomité ved Viktor Tjulkin under overskriften ‘Den tjetjenske terrorisme er forårsaget af jeltsinismen’:

 

Sprængningen af indkøbscenteret på Manezhnaja Torv i Moskva betød starten på en række terroristiske uhyrligheder, som har bredt sig til Bujnaksk, Volgodonsk og tilbage til Moskva.

Hvad der i lang tid har været under udvikling i Rusland og de tidligere sovjet-republikker optrappes nu. Det nye er, at borgerkrige og blodig vold, der før kun plejede at finde sted langs Ruslands grænser, nu breder sig til hovedstaden.

Den virkelige baggrund for begivenhederne er tilintetgørelsen af det socialistiske samfund.

Tidligere var lov og magt indrettet på at skabe lighed mellem folk. Nu bygges der et samfund på basis af utilsløret ulighed og bemægtigelse af ejendom.

Det har givet næring til de mest nedrige følelser, grusom magtkamp, nationale eliters kamp for løsrivelse og ‘del og hersk’ som det helt centrale princip.

 

I alle de konflikter, der sætter borgere og nationaliteter i det tidligere Sovjetunionen op mod hinanden, er de herskende regimer i SNG (Fællesskabet af Uafhængige Stater) skyldige.

Hovedskyldig er Jeltsins klike og dens vestlige sponsorer. Det har længe været kendt, at de russiske ‘demokraters’ bedste venner- Amerikas Forenede Stater, USA- udarbejder planer for efter Sovjetunionens opløsning nu også at afmontere Rusland.

I den forbindelse giver de regionen Kaukasus og den islamiske faktor en afgørende rolle.

USA forsøger at bortlede de islamiske terroristers opmærksomhed fra den amerikanske imperialisme- og vende den mod Rusland i stedet.

Det er ikke første gang, at det tjetjenske kort spilles ud. I dag er vi vidner til den ekspansion mod russisk territorium, som specialister har forudsagt gennem lang tid. De herskendes motiver i Kreml og Tjetjenien er identiske:

De ønsker at herske over så vel deres egne som andre folkeslag. De hungrer efter magt og profit- og er bange for at tage ansvaret for deres handlinger. Derfor anvender de samme metoder for at blive ved magten.

 

Bombardementet af parlamentsbygningen i oktober 1993 var en ikke mindre skammelig og sørgelig forbrydelse end sprængningen af boligområder. Også under ‘sorte oktober’ gik hundredvis af uskyldige mennesker til grunde.

Eksistensen af Tjetjenien i sin nutidige form er resultatet af Jeltsins erklæring: ‘Tag så megen uafhængighed, som I kan sluge!’ Samt af den krig, som han udløste fra 1994 til 1996.

 

Faktisk er Jeltsin ikke alene Maskhadovs, men også Basajevs og Khatabs ‘godfather’.

Det er ikke noget tilfælde, at under parlamentsvalgene i SNG i 1995 støttede de tjetjenske ledere regeringspartiet ‘Vort Hjem Rusland’ med 48 procent af stemmerne.

Og ved præsidentvalget i 1996 fik Jeltsin næppe heller mere støtte andre steder end her med 73 procent af stemmerne.

Valgkredsen Tjetjenien (og dens mest bemærkelsesværdige kandidat og garant- det russiske regime) spreder deres dødelige indflydelse om sig.

 

For at besvare spørgsmålet ‘Hvem vinder ved dette?’ må man tage udgangspunkt i følgende række af bemærkelsesværdige resultater:

For det første:

Man afleder opmærksomheden fra de sociale problemer og de tilbageslag, som det russiske folk lider under. Disse har allerede forårsaget millioner af ofre og vil forårsage mange flere.

Man afleder også opmærksomheden fra de skandaler og finansielle affærer, som højtstående myndighedspersoner er involveret i.

For det andet:

Man skaber en frygtens og spændingens atmosfære i samfundet. Denne spænding tjener til at konsolidere samfundet under det nuværende regime- som foregiver at bekæmpe terrorismen.

For det tredje:

Det afskrækkende billede af ‘den terroristiske ekstremist’ presses ind over den sociale bevidsthed. Skrækken for sådanne figurer overføres nemt af medierne til politiske opponenter, der indtager en radikal holdning- især kommunisterne.

For det fjerde:

Under alle omstændigheder er man ved at skabe betingelserne for at erklære krigsrets-tilstand og undertrykke oppositionen.

 

Konklusion:

Oprindelsen til de blodige tragedier er det herskende regime og dets politik for en genrejsning af kapitalismen i Rusland.

For at gøre en ende på tragedien må de anti-folkelige kræfter knækkes på alle niveauer- fra Jeltsin til Maskhadov. Arbejderne må genetablere folkets virkelige magt i form af sovjetter.

 
Fra Trudovaja Rossia 17 (98), 23. september 1999


 

[DKP/ML Hovedsiden] * [Artikel-oversigt/Krig og fred] * [Søg] * [Bestil bøger eller pjecer]